ads by nuffnang

Tuesday, 5 January 2016

RESIPI KEK COKLAT LEMBAB


yummmy.. nampak terliur tak.. cik mas yang buat ni tau.. ni cik mas nak share resipi kek coklat lembab yang senang dan mudah.. korang tak yah lah nak guna mixer bagai, cik mas guna blender jer.. 

bahan2nya..:
1 cawan serbuk coklat
telur 4 biji
1 cawan gula (blend halus)
2 cawan tpg gandum (ayak sekali dengan satu sudu kecil soda dan satu sudu kecil baking powder
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan air panas

caranya: 
Blend jer telur, gula sampai buih pastu masuk serbuk coklat, susu, tepung dan minyak masak selang seli sampai hbs.. dah sebati last sekali baru masuk air panas blend kejap jer pastu masuk dalam loyang kukus selama 45 min.. siapp.. selamat mencuba





RESIPI NASI KERABU

*kredit gambar dunia resipi

Wahh terliur sangat kan tengok nasi kerabu nih.. meh sini nak bagi mas nak bagi resipi kat korang.. resipi ni mas belajar dari orang kelantan sendiri tau.. rasanya the best lah nasi kerabu dia..

Bahan2 untuk kelapa:
sebiji kelapa di parut
ikan selayang @ ikan sardin 5-6 ekor direbus (ambil isinya)
bawang besar 4 biji
halia( hah ni kena banyak skit tau baru ummph) dalam 6-7 cm lg byk lg ok
lada hitam dalam satu sudu besar di blend halus

cara nya...sangai atau apa orang panggil masak tanpa minyak tu atas kuali smpai kering, tak mau sampai garing macam nak buat kerisik tu ok.. mas sanggai biasa2 jer api slow2 kdg2 laju jugak bukan apa nak cepat kan hik hik.. tapi pastikan kacau selalu tau..dah ok angkat ketepikan.. bawang besar dan halia blend pastu tapis buang air dia.. isi ikan 
rebus tadi dilenyek pastu campur dengan
bawnag dan halia yg di blend tadi.. gaulkan tambah la perasa garam gula aji ke hik hik.. secukup rasa.. last sekali blend kering kelapa tadi tapi jgn halus sgt pastu campur sekali dengan bahan kita lenyek tadi.. tadaaa siap dah bahan kelapa.. ore kelate royak apa dop tahu??

Bahan2 untuk kerabu:
mas guna pucuk selom, bunga kantan, taugeh, kobis, ulam raja ke apa2 pun boleh.. bg mas cukup yang kat atas mas cerita tu.. potong halus, rincik2 siap ketepikan..

Bahan untuk kuah budu: 
sebotol budu cap ikut suka lah cik mas suka cap ketereh.. masak dengan daun limau purut dan gula kerek.. masak smpai didih tutup api..

Bahan untuk kuah tumis:
Lada kering segengam, pati santan dua cawan, bawang merah,, garam gula..
blender lada kering tumis bawang masukkan lada blend tadi, dah lama sikit masukkan pati santan masak atas api slow ya lepas masuk pati santan.. masak garam gula secukup rasa siap tuk dihidangkan dengan nasi..